Futuristisch plan voor Thurn & Taxis

De Gare Maritime omtoveren tot een gigantische binnentuin met plaats voor werk en ontspanning, en daarnaast drie groene woontorens aan een grote vijver. Dat is de visie voor Thurn & Taxis voorgesteld door architect en toekomstdenker Vincent Callebaut. Het gaat om een utopische denkoefening op vraag van ontwikkelaar Extensa.

Het voormalige rangeerstation en douanecomplex van Thurn & Taxis is de grootste grondreserve vlak bij de binnenstad. De site moet uitgroeien tot een nieuwe stadswijk, maar de vrees bestaat dat het terrein bijna helemaal gebetonneerd wordt met woningen en kantoren. Een massieve bebouwing zou het al grotendeels gerealiseerde park degraderen tot een veredelde binnentuin. Dat het niet zo hoeft uit te draaien, blijkt uit de visie van Vincent Callebaut. De in Brussel opgeleide en in Parijs gebaseerde architect ontvouwde onlangs uitgewerkte plannen voor de site van Thurn & Taxis. Callebaut ziet er plaats voor een futuristisch ogende ecowijk met energieproducerende gebouwen vol groen rond een centrale waterpartij.

Energie
Alles aan het plan ademt ecologie. De gebouwen hebben niet alleen ‘natuurlijke’ vormen, maar zijn ook opgetrokken uit natuurlijke materialen. Met zonnepanelen en kleine windmolens voorzien de gebouwen in hun eigen energiebehoefte. Meer zelfs, ze kunnen extra produceren voor de buurt.
Realistisch toekomstbeeld of onhaalbare utopie? Navraag leert dat ontwikkelaar Extensa zelf is gaan aankloppen bij Vincent Callebaut. “Wij hebben hem gevraagd om met onze site aan de slag te gaan, en hij kon daarbij zover gaan als hij wilde,” zegt CEO Kris Verhellen. “Het resultaat is eerder utopisch dan realistisch, maar er zitten zeker elementen in die we kunnen meenemen. We hebben in elk geval de ambitie om een project voor de 21ste eeuw te bouwen. Het is belangrijk om te kunnen dromen. Dit kan misschien anderen inspireren.”

Callebaut is met het plan niet aan zijn proefstuk toe. Hij tekende al veel futuristische projecten in samenwerking met wetenschappers uit verschillende domeinen. Hij maakt zich sterk dat alles wat hij ontwerpt ook te realiseren is. Wel zijn er een belangrijke meerkosten in vergelijking met klassieke bouwmethoden, maar de extra investering zou al in tien jaar terugverdiend kunnen zijn door onder meer de opwekking van energie.

Hoewel de meeste van Callebauts projecten (nog) niet concreet werden, staan ondertussen wel door hem ontworpen gebouwen in de steigers in Taipei en Caïro.


De Noordelijke façade van de Gare Maritime. Dit immense gebouw, langs de Picardstraat, goed voor een grondoppervlakte van 40.000 vierkante meter, is belangrijk industrieel patrimonium uit het begin van de 20ste eeuw. 
De Noordelijke façade van de Gare Maritime. Vincent Callebaut tovert het gebouw, momenteel in renovatie, om tot een gigantische binnentuin, inclusief waterpartijen. 
De Noordelijke façade van de Gare Maritime. Tussen de natuur en de stadslandbouw ziet Vincent Callebaut plaats voor een hotel, cafés, kantoren, ateliers, coworkingspaces, sport en andere voorzieningen. De verschillende functies krijgen een plek in allerlei containers, serres en ronde structuren (geodes). De vele kleine ruimtes moeten ontmoeting, uitwisseling en innovatie stimuleren.
Buiten de Gare Maritime tekent Callebaut een grote vijver met in het midden een paviljoen in de vorm van een waterlelie. 
Ten Noorden van de vijver ziet Callebaut plaats voor drie begroeide, schansvormige woontorens, samen goed voor 85.000 vierkante meter huisvesting. De appartementen beschikken over een privétuin. Dat moet zelfs overtuigde plattelandsbewoners overhalen om naar de stad te trekken.

 

Pictures: © Vincent Callebaut

Source: bruzz.be

Vouloir copier la Silicon Valley est ridicule

On peut citer des explications nombreuses et évidentes au fait que le principal foyer de l’innovation soit apparu précisément dans les environs de San Francisco. Le climat, par exemple, est agréab…

Read more