Brusselse bedrijven kijken naar nieuwe locaties

De voorbije vijf jaar heeft het Brusselse gewest 13.765 bedrijven en zelfstandigen naar andere regio’s zien vertrekken. Daarentegen konden slechts 10.422 nieuwe initiatieven worden geregistreerd.

Daardoor moet een netto uitstroom van 3.624 entiteiten worden gemeld. Dat blijkt uit een onderzoek van sectororganisatie Brussels Enterprises Commerce and Industry (Beci) en het onderzoeksbureau Bisnode.

Vertrekkende ondernemingen zouden zich vooral in Vlaams-Brabant en Waals-Brabant – die elk 30 procent van het verloop zouden ontvangen – vestigen. Het fenomeen moet volgens de onderzoekers wellicht in belangrijke mate worden toegeschreven aan de Brusselse mobiliteitsproblemen. Ook werd vaak een interesse in Antwerpen geregistreerd.

Wel wordt opgemerkt dat het vertrek van een onderneming meestal relatief weinig impact heeft op de Brusselse werkgelegenheid. In de sector van de grote bedrijven wordt immers slechts een beperkt verloop geregistreerd. Vooral kleinere ondernemingen, die slechts een bescheiden personeelsbestand hebben, gaan op zoek naar een nieuwe vestiging.

Proces

Didier Gosuin, Brussels minister van economie en tewerkstelling, zegt bovendien dat de economische migratie een onderdeel van een normaal proces vormt.

Hij wijst erop dat een metropool zoals Brussel een belangrijke voedingsbodem vormt voor nieuwe economische activiteiten, die na verloop van tijd echter vaak meer ruimte nodig hebben en dus naar een nieuwe locatie op zoek moeten.

Om een correct beeld te krijgen over de evolutie van de economische activiteit, moet er volgens minister Gosuin dan ook gekeken worden naar de creatie en vereffening van bedrijven. Wanneer die cijfers in de resultaten worden opgenomen, blijkt Brussel volgens de minister de voorbije vijf jaar netto 13.705 bedrijven te hebben bijgewonnen.

Uit het onderzoek blijkt nog dat de gemeenten Brussel, Elsene en Ukkel het grootste verloop kennen aan vertrekkende bedrijven en nieuwe ondernemingen. Ongeveer de helft van de Brusselse ondernemingen zou een mogelijk vertrek naar een andere locatie overwegen. Vooral onderzoeksactiviteiten zouden relatief snel naar een nieuwe vestiging uitkijken.

Key Estate Locations

Source: express.live

 

Word zo productief als Richard Branson

Productieve ochtenduren Hoewel het voor velen een kwelling is, zijn er heel wat voordelen verbonden aan het vroeg opstaan. Zo zijn de ochtenduren voor het merendeel van de werknemers bijvoorbe…

Read more